Јунаци - gazimestan.rs

БОЈ НЕ БИЈЕ СВЕТЛО ОРУЖЈЕ...


Косово и Метохија, поред природних лепота, добрих људи и вина, свакако је познато по јунацима који својим делима задужише васколико Србство, почевши од Битке на Косову Пољу на Видовдан 1389. године, преко хајдучкиих времена и најпосле до ослободилачких ратова у 20. столећу.

Кнез Лазар Хребељановић и витез Милош Обилић су утрли пут том јунаштву. Хероји који се појавише иза њих само су следили њихов идеал - Косовски завет:

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЦАРСТВО ЗА МАЛЕНА
А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!Тако да имамо са чиме да се поносимо и да се наша поколења угледају на стварне јунаке, а не да се диве холивудским измишљеним ликовима.

Наши преци су својом крвљу натапали нашу свету србску земљу борећи се против разних завојевача... и то су нам оставили у аманет. То не смемо никада да заборавимо, јер захваљујући њима ми данас постојимо као Срби.

Хероји Косова и Метохије не смеју бити заборављени. Управо на овој страници ћемо чувати сећање на њих, било текстом, сликама, видео сницима, јер херој није погинуо онда када падне на бранику отаџбине, већ онда када буде заборављен.

Доле у табели ћемо приказати биографије неке од њих.Бошко Лемић би дао и последњу кап крви за отаџбину
Браћа Милић
Видомир Шалипур Муња
Зоран Гаврић
Јунак са Кошара: Душан Костић из Кленка
Љиљана Жикић
Милош Ћирковић
Слађана Станковић
Срђан Кошанин
Херој Вељко Раденовић (1955-2012)