Ко смо ми и зашто се боримо - gazimestan.rs


Статистика посета
од 07.11.2017.

Данас: 374
Два дана: 937
Недељно: 2887
Месечно: 14960
Годишње: 136986
Укупно: 500099

Највише посета
25.8.2018 2485
НЕ ЗАБОРАВИМО ХЕРОЈЕ!


Бошко Лемић би дао и последњу кап крви за отаџбину


Милош Ћирковић


Срђан Кошанин


Херој Вељко Раденовић (1955-2012)


Видомир Шалипур МуњаНЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

О намаПортал Gazimestan.rs је један од сајтова на интернет небу који има за циљ да промовише историју и географију, културу и наслеђе, поклоничка путовања и хуманитарне акције, страдање и голготу србског народа на Косову и Метохији.

Данас преостали Срби на Космету живе у углавном енклавама или гету, заборављени скоро од свих. Ретко ко се сети да их обиђе, још мање да их помогне. То су истински хероји данашњице, јер услови у којима они живе, раде и боре се за опстанак на својим огњиштима представља подвиг вредан сваког поштовања...


Зашто смо портал назвали Газиместан?
Зато што је Газиместан брдо, код Приштине, где се налази спомен-комплекс јунацима Косовског боја, који су се храбро супроставили Турцима Османлијама на Видовдан 1389. године баш ту на Газиместану, који су били тада далеко бројнији. Али србска војска предвођена Кнезом Лазаром изабрала је Царство небеско и тиме свим Србима оставила у аманет Косовски завет.

Газиместан је уствари симбол србског отпора, јунаштва, сећања на славне претке који су храбро положили живот за крст часни и слободу златну на олтару отаџбине пре више векова... Штавише, вековима после пропасти средњовековног србског царства, када би се Србима мушка деца рађала поздрављана су са: "Добродошао осветниче Косова".

Наш циљ је да промовишемо идеје које ће нас вратити једног дана на свету србску земљу... Није битно да ли ће то бити за пет, десет или педесет година... Јер ако су средњовековни Срби изгубили Космет крајем 14. века, онда су га Срби с' почека 20. века (у Првом балканском рату) предвођени Војводом Радомиром Путником и генералом Божидаром Јанковићем вратили у састав Краљевине Србије.


Нажалост услед неповољних политичких и геостратешких прилика крајем 1990-их година, када је 17 чланица НАТО пакта извршило стравичну агресију на Србију и Црну Гору, током пролећа 1999. године... Јужна србска покрајина окупирана и стављена под надзор КФОР и УНМИК, који су све своје активности усмерили на независност Космета, што се остварило 17. фебруара 2008. године.

Влада Републике Србије, нажалост никада није прогласила окупацију своје јужне покрајине, тако да нерешени статус Косова и Метохије и даље траје. То све нас свакако обавезује да пре свега помогнемо нашем народу доле на светој србској земљи кроз хуманиратне акције, али и да посећујемо наше православне и националне светиње, којих Богу хвала има на стотине на простору читавог Космета.


Ако имате неки савет или пак идеју за заједничко деловање, а да то нема везе са политиком или позивом на рат, слободно нас контактирајте путем елек. поште:


kontakt@gazimestan.rs
или пошаљите нам поруку путем формулара доле.


Ваше име
Емаил
Телефон
Порука     


АРХИВА ВЕСТИ


Матија Бећковић, 2014. год.
"Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто нам га онда отимају? Ако већ могу да нам отму, зашто се још устручавају?"


Кнез Лазар 1389. год
"Боље да нас унуци мртве памте, нег да нас синови живе забораве.
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним!..."


Милош Обилић, 1389. год
"Нека од данас зна ко није знао да Србија није ћилим из Ушака, да Косово није свилени јастук из Бруса. Да Срби знају за нешто скупље од главе... Србија није шака пирича коју може да позоба свака врана коју донесе ветар."


Потурица Мустафа, 1389. год
"Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, онда потурица мора до рамена..."


Кнегиња Милица, 1389. год
"Лазар није погинуо на Косову зато да се отимамо око његове круне. Него је погинуо да опстанемо окупљени као људи, као Срби око његове главе...
Србију на Косову нису победили Турци. Победиле су је њене војводине, и њене кнежевине."


Пророк  Теофан, 1389. год
"Што се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута до пута на Косово или са Косова..."


Мусић Стеван, 1389. год
"Ко је Србин и србскога рода, И од србске крви и колена, А не дош’о на бој на Косово: Не имао од срца порода, Ни мушкога, ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, Рујно вино, ни шеница бела! Рђом кап’о, док му је колена!"