Газиместан - www.gazimestan.rs

2. новембар 2017.


ГАЗИМЕСТАН


Газиместан је узвишење на североистоку Приштине (626 m), пет километара од града, с десне стране магистрале за Косовску Митровицу. Баш на том месту је вођена Косовска битка на Видовдан 1389. године, између србске војске и Турака. На узвисини је Споменик косовским јунацима, док је 1 км према селу Лазареву, Муратово турбе, а на југу, на 500 м, Барјакрарево турбе. Ту је 1989. године подигнут стуб од белог мермера (где је некад и био Мраморни стуб) на коме је исписан натпис деспота Стефана Лазаревића.


 

Знаменити србски песним Милан Ракић је написао песму "На Газиместану", посвећену Косовским јунацима, као и свим Србима који гаје сећање на њих.

На Видовдан 1989. године одржана је свечана прослава 600. годишњице Косовске битке којој је присуствовало око 1.000.000 људи. Комплекс Газиместана са споменицима и божурима је био под заштитом државе Србије јуна до 1999. године, а касније више не јер су Косово и Метохију окупирале НАТО снаге и албански терористи, у складу са Кумановским (не)споразумом.

Иако га од тада чувају италијанске снаге КФОР-а, неки Албанци на њему подижу грађевинске објекате. У близини споменика је приватна ергела коња и коњички клуб који терене Газиместана користи као хиподром.

Срби се сваке године о Видовдану окупљају код Споменика косовским јунацима на Газиместану, а свештеници Србске православне цркве служе помен косовским јунацима.

На Видовдан 2012. године, дошло је до великих инцидената на Газиместану, када су припадници тзв. Косовске полиције скидали и отимали ходочасницима србска национална обележја.

Посећено је: 3197  пута
Број гласова: 15
Просек: 5,00

Tags:
GAZIMESTAN
BOJ NA KOSOVU
BITKA NA KOSOVU
TURSKO DOBA
KNEZ LAZAR


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Фењеруша

Метохија за време турске владавине и албански злочини

Епитаф Косовским јунацима

Сонетни вијенац - Косово рано моја

Обилазак Косова и Метохије: Мала жртва за велике видике

Ако си Србин, посети Космет

Путовање на Косово и Метохију, априла 2019