Газиместан - www.gazimestan.rs
Статистика посета
од 07.11.2017.

Данас: 230
Два дана: 642
Недељно: 3225
Месечно: 17613
Годишње: 55511
Укупно: 418624

Највише посета
25.8.2018 2485
НЕ ЗАБОРАВИМО ХЕРОЈЕ!


Милош Ћирковић


Љиљана Жикић


Срђан Кошанин


Браћа Милић


Слађана СтанковићНЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

2. новембар 2017.


Газиместан


Газиместан је узвишење на североистоку Приштине (626 m), пет километара од града, с десне стране магистрале за Косовску Митровицу. Баш на том месту је вођена Косовска битка на Видовдан 1389. године, између србске војске и Турака. На узвисини је Споменик косовским јунацима, док је 1 км према селу Лазареву, Муратово турбе, а на југу, на 500 м, Барјакрарево турбе. Ту је 1989. године подигнут стуб од белог мермера (где је некад и био Мраморни стуб) на коме је исписан натпис деспота Стефана Лазаревића.


 

Знаменити србски песним Милан Ракић је написао песму "На Газиместану", посвећену Косовским јунацима, као и свим Србима који гаје сећање на њих.

На Видовдан 1989. године одржана је свечана прослава 600. годишњице Косовске битке којој је присуствовало око 1.000.000 људи. Комплекс Газиместана са споменицима и божурима је био под заштитом државе Србије јуна до 1999. године, а касније више не јер су Косово и Метохију окупирале НАТО снаге и албански терористи, у складу са Кумановским (не)споразумом.

Иако га од тада чувају италијанске снаге КФОР-а, неки Албанци на њему подижу грађевинске објекате. У близини споменика је приватна ергела коња и коњички клуб који терене Газиместана користи као хиподром.

Срби се сваке године о Видовдану окупљају код Споменика косовским јунацима на Газиместану, а свештеници Србске православне цркве служе помен косовским јунацима.

На Видовдан 2012. године, дошло је до великих инцидената на Газиместану, када су припадници тзв. Косовске полиције скидали и отимали ходочасницима србска национална обележја.

Посећено је: 2087  пута
Број гласова: 15
Просек: 5,00

Tags:
GAZIMESTAN
BOJ NA KOSOVU
BITKA NA KOSOVU
TURSKO DOBA
KNEZ LAZAR


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Епитаф Косовским јунацима

Фењеруша

Путовање на Косово и Метохију, априла 2019

Епитаф Косовским јунацима

Ако си Србин, посети Космет

Метохија за време турске владавине и албански злочини

Обилазак Косова и Метохије: Мала жртва за велике видике

АРХИВА ВЕСТИ


Матија Бећковић, 2014. год.
"Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто нам га онда отимају? Ако већ могу да нам отму, зашто се још устручавају?"


Кнез Лазар 1389. год
"Боље да нас унуци мртве памте, нег да нас синови живе забораве.
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним!..."


Милош Обилић, 1389. год
"Нека од данас зна ко није знао да Србија није ћилим из Ушака, да Косово није свилени јастук из Бруса. Да Срби знају за нешто скупље од главе... Србија није шака пирича коју може да позоба свака врана коју донесе ветар."


Потурица Мустафа, 1389. год
"Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, онда потурица мора до рамена..."


Кнегиња Милица, 1389. год
"Лазар није погинуо на Косову зато да се отимамо око његове круне. Него је погинуо да опстанемо окупљени као људи, као Срби око његове главе...
Србију на Косову нису победили Турци. Победиле су је њене војводине, и њене кнежевине."


Пророк  Теофан, 1389. год
"Што се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута до пута на Косово или са Косова..."


Мусић Стеван, 1389. год
"Ко је Србин и србскога рода, И од србске крви и колена, А не дош’о на бој на Косово: Не имао од срца порода, Ни мушкога, ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, Рујно вино, ни шеница бела! Рђом кап’о, док му је колена!"