Крај - Осуђени на прогонство - www.gazimestan.rs

1. новембар 2017.


КРАЈ - ОСУЂЕНИ НА ПРОГОНСТВО


Документарни филм "Крај - Осуђени на прогонство" је руска прича о страдању србског народа на светој србској земљи Косово и Метохија. Аутори филма су два руска новинара Првог канала државне телевизије Русије, Јевгениј Баранов и Александар Замислов. Филм је снимљен и објављен 2007. године.

Оно што се у свету није никада могло видети због цензуре у западним медијима, то је приказано у овом документарцу. Приказана је судбина обичних људи који годинама живе у страху, неимаштини и безнађу. Србски житељи на Космету су незаштићени и од своје матице Србије и међународних снагра КФОР; који су дошли јуна 1999. да чувају ред и мир.

У филму се доста говори и о бомбардовању СР Југославије 1999. године када су авиони НАТО пакта Србију бацили преко 20.000 тона експлозива. Поред тога аутори су приказали и неколико историјских дешавања и чињеница везано са Косово и Метохију, од Косовске битке 1389. преко Османлијске владавине па до балканских ратова 1912. и 1913. и Другог светског рата, када је Космет био окупиран од војске Италије и Албаније. Тада су балисти под надзором фашиста спроводили терор и геноцид над србским становништвом Космета.

Овај филм такође приказује и "Случај Рачак", који је НАТО пакту послужио као изговор за бомбардовање Србије и Црне Горе 1999. године, а у ствари то је била монтирана лаж, где су албански терористи представљени као цивилне жртве, које су убили припадници србске полиције.

Филм је обрадио и мартовски погром над Србима 2004. који су починили косметски Албанци, када је у великом рушилачком походу 30.000 Албанаца прогнано преко 4.000 Срба, а 20 их је убијено. Србска имовина је опљачкана и спаљена.

 РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 1998-1999

Битка за Кошаре - Старо Грацко - Кафић Панда - Клечка - Радоњићко језеро - Рамуш Харадинај

Жута кућа - Отето Косово - Крај - Истине и лажи - За ким звона не звоне - Јована - Рат за Космет

Живети у енклави - Српски пилоти - Ратна прича - Љиљана Жикић - Слађана Станковић -

 Посећено је: 2764  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Tags:
DOKUMENTARNI FILM
ALBANSKI ZLOCINI
FILM KRAJ
OSUDJENI NA PROGONSTVO
RUSI


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Ђорђе Мартиновић из Гњилана

Центарфор са Кошара: Мирослав Вишњић из 5. батаљона Војне полиције

Данило Милинчић из Самодреже

Обележавање 13. годишњице Мартовског погрома у Београду

Награђени погром

За ким не звоне звона

Зовeм сe Миловaн, чикa Рaмушe, и дaнaс бих нaпунио 18 годинa