Људи би више обилазили светиње на КиМ али су лоше информисани о ситуацији - www.gazimestan.rs

11. јануар 2020.


ЉУДИ БИ ВИШЕ ОБИЛАЗИЛИ СВЕТИЊЕ НА КИМ АЛИ СУ ЛОШЕ ИНФОРМИСАНИ О СИТУАЦИЈИ


На жалост наш народ у централној Србији и другим земљама где наш народ живи, није у потпуности увек упознат о ситуацији на Косову и Метохији - истакао је у интервју игуман Манастира Високи Дечани архимандрит Сава (Јањић).


Дечански Игуман је поручио да је ситуација нашем народу у централној Србији али и шире приказана јако нереално и екстремно те да се због тога многи плаше да дођу на Косово и Метохију да посете своје светиње и свој народ:

- ”Мисле да се људи овде убијају, киднапују сваки дан. Наравно, било је тога и много имамо несталих у првим година након рата, али хвала Богу, сада се потпуно слободно може доћи. Људи имају неки огроман страх који је више производ једног једностраног сагледавања ствари, али то опет не значи ни да је ситуација добра”.    Било је минус 12 после рата, сада је минус 3-4, али још нисмо прешли нулу, па да кажемо да имамо нормалан живот. Далеко од тога, али остајемо у нади да ће бити боље:

- „Доста људи из међународне заједнице је захваљујући контактима са Високим Дечанима и током дужег боравка на Косову могло да види да многе приче и предрасуде са којима су дошли нису такве и да су дубоко свесни велике неправде која је чињена и која се чини већ двадесет година над српским народом на Косову и Метохији – који је после 1999, био изложен систематском прогону, посебно правној обесправљенсти, селективној примени закона. Неки су више спремни да о томе говоре, неко мање“ – истиче игуман Сава.

 

 

Извор: Спутњик

Посећено је: 2726  пута
Број гласова: 0
Просек: 0,00

Tags:
INTERVJU
KIM
KOSMET
KOSOVO
METOHIJA
MONAH SAVA
DECANI


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Најстрадалнија чета на Кошарама

Ода захвалности генералу Божидару Делићу

У Лазаревцу одржан парастос и отворена улица за Сашу Иванковића у насељу Расадник 16.04.2022

Сећање на погибију капетана Срђана Кошанина и старијег водника Јована Тепавца априла 1999. године

Житије Светог великомученика Лазара - цара српског

Прича Петра Мишића, потпоручника Војске Југославије о три БОВ-а на Кошарама

1999: Рачак