Најава: Отварање мурала Драгану Комарици 5. јуна 2021. у Смедереву - www.gazimestan.rs

1. јун 2021.


НАЈАВА: ОТВАРАЊЕ МУРАЛА ДРАГАНУ КОМАРИЦИ 5. ЈУНА 2021. У СМЕДЕРЕВУ


Драга браћо и сестре,

овим путем вас позивамо у име породице Комарица да дођете у суботу 5. јуна 2021. године Смедерево, насеље Милоја Ђака (Ул. Лазе Костића). Тамо ће у 15:30 сати почети отварање мурала, односно сећање на јунака са Кошара Драгана Б. Комарице (30).

Драган Комарица од оца Будимира и мајке Стојанке је рођен 20. октобра 1969. године у Смедереву. По занимању је био професионални војник који је ступио у службу 1992. године. Био је члан елитног Петог батаљона војне полиције за специјалне намене Прве армијске области на Топчидеру, који је са својом јединицом прошао доста ратишта на бившем југославенском простору деведесетих година 20. века... ишао да брани нејач нашег народа у босанском Подрињу.

Када се НАТО пакт у пролеће 1999. године званично умешао у оружане сукобе на Косову и Метохији између албанских терориста са југославенским снагама безбедности: Војска и Полиција...  отпочела је геноцина акција "Милосрдни Анђео", бомбардујући и остале делове Србије и Црне Горе почевши од 24. марта 1999. године.

Драган Комарица бива послат са својим саборцима из 5. БВП у јужне делове Космета, тамо где су се водиле најљуће борбе са непријетељем подно Јуничких планина пошто је на Велики петак 1999. године кренула копнена инвазија (шифровано име "Стрела") снага Окупаторске Војске Косова и њихових помагача: Војска Републике Албаније, француска Легија странаца, муџахедини из Чеченије, норвешки специјалци, хрватски и муслимански плаћеници, амерички маринци итд.

Током једне тешке борбене акције у рејону карауле Кошаре 11. априла на Васкрс херојски је погинуо и Драган Комарица водник 1. класе. Свесно је жртвовао свој живот да би заштитио животе својих младих војника који су се нашли у окружењу.

Јунаци са Кошара су опевани и описани у многим причама и песмама последњих година, што свакако прија, јер то су наши бесмртни витезови отаџбине који су темељ наше слободе.

Све ово горе наведено је више него добра позивница да се као родољуби и православци окупимо у Смедерву те суботе 5. јуна 2021. и да пружимо подршку породици Комарица.

На отварању мурала ће говорити чланови породице, Драганови пријатељи и ратни другови, док ће вокални део улепшати Сташа Митић из етно групе Балкански Дијаманти.

"Није војник мртав
ако погине на фронту
него ако је заборављен"

 

Извор: gazimestan.rs

Посећено је: 1632  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Tags:
DRAGAN KOMARICA
BOJ NA KOSARAMA
KRVAVI VASKRS
GRAD SMEDEREVO
SELO BATUSA
OPSTINA DJAKOVICA
PETI BATALJON VP
APRIL 1999
MAJOR LISTER
RASA KOSARES
MAJA GLAVA
KOTA 601
MILOVAN DRECUN
NEBESKA STRAZA


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Гавра Гвоздени: Преживео сам 28 албанских метака 1999. на Косову и Метохији

Најава: Свечана академија о Кошарама у Каћу 20. априла 2023

Отварање мурала Драгану Комарици и Ивици Серафиновићу 5. јуна 2021. у Смедереву

Апостоли са Кошара

Најава: Свечана академија о Кошарама у Каћу 20. априла 2023

Најава: Свечана академија о Кошарама у Каћу 20. априла 2023

Сећање на погибију водника Драгана Комарице на Кошарама о Васкрсу 1999. године