Покренута је обнова Цркве Светог Пантелејмона у Призрену - www.gazimestan.rs

12. јун 2020.


ПОКРЕНУТА ЈЕ ОБНОВА ЦРКВЕ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У ПРИЗРЕНУ


Поштовани,

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Господин Теодосије, благословио је обнову Цркве Светог Пантелејмона у Призрену.

Ова средњовековна светиња налази се у брдовитом градском језгру старог Призрена, који по њој носи назив Пантелија. Посвећена је Светом великомученику Пантелејмону, исцелитељу и заштитнику болесних. Током своје историје више пута је девастирана у Османско време а у 21. веку била је мета албанских вандала у Мартовском погрому 2004. године, наочиглед јединица КФОР-а.

Црква је дуго била запуштена али су се Призренци на дан славе Св. Пантелејмона (27. јула по старом, 9. августа по новом календару) окупљали на месту где се она налазила, а од њене обнове 1937. године уочи храмовне славе проводили би целу ноћ око цркве, као на сабору.

Због дивље градње у окружењу и небриге Министарства културе самопроглашене ткз. Републике Косово црква је сада у веома тешком стању. Притешњена је дограђеним и новоизграђеним вишеспратним кућама (изузев с уличне стране). Запуштена је, прекривена коровом, озбиљно оштећена а кров се урушио у унутрашњост цркве. Неопходна је, дакле, хитна санација пре него што настану непоправљиве последице.

Стога смо се окупили око заједничког и племенитог циља, као што су и наши преци чинили. Друштво пријатеља Манастира Св. Архангела код Призрена иницирало је обнову, уз подршку црквене општине Призрен, а Покрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије урадио је Пројекат обнове.

Формиран је Одбор за обнову Цркве Светог Пантелејмона, са жељом да окупи добронамерне људе који својим новчаним прилогом могу да помогну обнову (висина донације није одређена, свако спрам својих могућности). Важно је да акција буде масовна како би Призренци и њихови пријатељи својим даром могли себе да уграде у обнову светиње.

Молимо Вас да узмете учешће у акцији хитног спасавања овог значајне светиње. Догодине може бити касно јер прети опасност да се црква потпуно уруши и да тако нестане још један сведок вековног живота Срба у Пантелији.

„Будимо за народну ствар будни и опрезни, постојани и стални на својој стражи; јер може лако бити да данас изгубљена година буде изгубљено једно цело столеће. Будимо као свесни Срби, верни свом великом задатку. Не дирајмо туђе, а тражимо и бранимо своје” – писао је 1888. године архимандрит Сава Дечанац.

Уплатом донације на рачун Црквене општине Призрен помажете обнову и заштиту ове угрожене средњовековне светиње која је вековима била чувар нашег идентитета на овим просторима а којој сада прети опасност од нестајања. Тако постајете чувар ове светиње и српског православног културног наслеђа Косова и Метохије.

 

Рачун: 205-171950-84 Комерцијална банка
Позив на број: 09-08-2020
Шифра плаћања: 187
Прималац: Српска православна црквена општина Призрен
Сврха: Прилог за обнову цркве Светог Пантелејмона у Призрену

 

У име Одбора за обнову

ЦРКВЕ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У ПРИЗРЕНУ

Др Небојша Гаџић, председник

Посећено је: 2240  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Tags:
OBNOVIMO SVETINJE
PRIZREN
KOSOVO
METOHIJA
KOSMET
CRKVA
SVETI PANTELEJMON


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Ослобођење Приштине 1912. године

Ако си Србин, посети Космет

Браћа Милић

Даница Никић-Црногорчевић

У Призрену догодине

Ђенерале, ђенерале

Најстрадалнија чета на Кошарама