Последња стража - www.gazimestan.rs

4. новембар 2017.


ПОСЛЕДЊА СТРАЖА


Роман "Последња стража" је ауторско дело Ненада Милкића, у коме се говори о малој караули "Кошаре" на југославенско-албанској граници где су се поткрај 1990-их водиле жестоке борбе србских снага безбедности и албанских терориста, потпомогнуте Војском Републике Албаније и страним плаћеницима.

Овај роман је заснован на истинитом догађају, када су војници јунске класе СР Југославије Владимир Радојичић (19), Илија Павловић (19), Миладин Гобељић (20), Мирослав Јоцић (30) иначе припадници ИДЧ Нишког корпуса, погинули приликом извршења борбеног задатка 30. септембра 1998.  године у рејону саме карауле током једног мучког напада припадника тзв. Ослободилачке Војске Косова.

 

Централни лик романа је Владимир Радојичић, момак који је рођен и одрастао у Београду, али није имао дилему да ли да одржи дуг отаџбини када јој је било тешко. Обукао је униформу јуна 1998. године и отишао у Ваљево где је првобитно распоређен, а касније пребачен у Ниш.

"Последња стража" прати Владин живот, али и године након његове погибије јер је сам роман и заснован на сећањима његове мајке Лозанке Радојичић и Владиних другара, сабораца који су преживели тај "пакао Кошара"...

Како би новинар Михаило Меденица укратко описао овај роман:
"Последња стража је понајмање књига - то је укоричени Зејтинлик страдалима и преживелима пакла Кошара испричана кроз причу једне младости, која је свесно жртвовала свој живот за највећу србску светињу...".

Промоције ове књиге су одржане у више градова Србије и Црне Горе, током 2014-2015.

 

Књигу можете да купите директно код аутора путем формулара ОВДЕ.
 

Посећено је: 2858  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Tags:
KOSARE
KARAULA
PROKLETIJE
JUNICKE PLANINE
DJAKOVICA
VLADIMIR RADOICIC
KNJIGE


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Час историје на гробљу у Пећи

Најава: Отварање мурала Драгану Комарици 5. јуна 2021. у Смедереву

Најава: Академија "Црвена линија" биће у Београду 08.06.2019

Упокојио се Алберт Андиев, руски добровољац који је бранио Србе 1999. на Космету

Косово очима Патријарха Павла

Емисија Разбуђивање: Наша деца су на небеској стражи

Интервју са Сашом Радојевићем: Кошаре су битка која је ујединила Србију