Представљена књига Ткачи сребра у Бечу - www.gazimestan.rs
Статистика посета
од 07.11.2017.

Данас: 240
Два дана: 652
Недељно: 3235
Месечно: 17623
Годишње: 55521
Укупно: 418634

Највише посета
25.8.2018 2485
НЕ ЗАБОРАВИМО ХЕРОЈЕ!


Зоран Гаврић


Слађана Станковић


Херој Вељко Раденовић (1955-2012)


Срђан Кошанин


Љиљана ЖикићНЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

8. новембар 2017.


Представљена књига Ткачи сребра у Бечу


У оквиру својих, сада већ традиционалних "Сусрета и разговора", 28. октобра, у препуној сали храма Васкрсења Христовог, у другом бечком округу, "Просвјета" је још једном угостила ауторку Лелу Марковић, рођену Призренку, која је представила свој нови, трећи по реду, роман „Ткачи сребра".
 
Госте и пријатеље Просвјете је на почетку вечери поздравио председник Друштва Срђан Мијалковић, који се срдачно захвалио гошћи на одзиву и жељи да свој нови роман представи бечкој публици и читаоцима, јавља Просвјета.
 
 
Присутнима се обратио и отац Михаило Смиљанић који је благословио скуп споменувши да ми Косово и да хоћемо не можемо да заборавимо, јер су тамо наше цркве, наши манастири, наши корени, а у самом Призрену надалеко чувена призренска Богословија, која је од 1999. године била измештена у Ниш, а сада поново обновљена у самом Призрену.
 
Лела Марковић, иначе рођена Призренка која живи и ради у Београду, члан Удружења књижевника Србије - Књижевног друштва Косова и Метохије, и добитник више књижевних награда захвалила је на топлој добродошлици и великом интересовању бечке публике.
 
 
 
Представљајући свој нови роман Ткачи сребра, Лела је присутне упознала са историјским контекстом у који је заправо смештена радња романа: Призрен и Призренци пред крај 19. века, време када се ближи ослобођење од османске власти. Ауторка нас је кратко упознала са неким од главних ликова: мајстором - кујунџијом Арсом, његовим великим пријатељем и муштеријом дубровчанином господином Иванчићем, Магдаленом, ћерком покојног Хаџи Јефте и неколицином других. Сам роман Ткачи сребра заправо обухвата опис судбине две призренске породице тј. две љубавне приче тога града и тога времена.
 
 
Председник Просвјете, Срђан Мијалковић, чија је породица између осталих донацијом помогла издавање Ткача сребра, издвојио је неколико делова из романа прочитавши их на дијалекту на коме су писани. Било је јако лепо чути тај стари призренско-јужноморавски говор.
 
 
Након презентације романа присутни су имали прилику да гошћи постављају питања, тако да се развио један леп и теме достојан разговор. Говорило се о тренутној ситуацији и условима у којима српски народ на Косову и Метохији, нарочито у Призренском делу, тренутно живи. Лела Марковић је позвала Србе из Беча да посете Призрен рекавши да ко једном дође у Призрен никада га заборавити неће.
 
 
Сјајну и аутентичну атмосферу употпунио је Милан Стојановић, професор хармонике, који је одсвирао неколико старих косовских песама, покренувши бројне присутне, да заједно у глас запевају и још више улепшају ионако већ предивно вече.
 
Дружење је завршено растанком и топлим поздравом - Догодине у Призрену.
 
 
 
 
Извор: РТС
06.11.2017.
Посећено је: 713  пута
Број гласова: 5
Просек: 5,00

Tags:
LELA MARKOVIC
ROMAN
TKACI SREBRA
DVE PORODICE
METOHIJA
PRIZREN
CARSKI GRAD
BEC
AUSTRIJA


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Царски град Призрен

Зов карауле у Смедереву 10.02.2018

Извештај са Космета 14. априла 2018

Љиљана Жикић

Бошко Лемић би дао и последњу кап крви за отаџбину

Зов карауле у Инђији 24.03.2018

Извештај из Метохије 13. и 14. мај 2017

АРХИВА ВЕСТИ


Матија Бећковић, 2014. год.
"Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто нам га онда отимају? Ако већ могу да нам отму, зашто се још устручавају?"


Кнез Лазар 1389. год
"Боље да нас унуци мртве памте, нег да нас синови живе забораве.
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним!..."


Милош Обилић, 1389. год
"Нека од данас зна ко није знао да Србија није ћилим из Ушака, да Косово није свилени јастук из Бруса. Да Срби знају за нешто скупље од главе... Србија није шака пирича коју може да позоба свака врана коју донесе ветар."


Потурица Мустафа, 1389. год
"Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, онда потурица мора до рамена..."


Кнегиња Милица, 1389. год
"Лазар није погинуо на Косову зато да се отимамо око његове круне. Него је погинуо да опстанемо окупљени као људи, као Срби око његове главе...
Србију на Косову нису победили Турци. Победиле су је њене војводине, и њене кнежевине."


Пророк  Теофан, 1389. год
"Што се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута до пута на Косово или са Косова..."


Мусић Стеван, 1389. год
"Ко је Србин и србскога рода, И од србске крви и колена, А не дош’о на бој на Косово: Не имао од срца порода, Ни мушкога, ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, Рујно вино, ни шеница бела! Рђом кап’о, док му је колена!"