Слађана Станковић - www.gazimestan.rs
Статистика посета
од 07.11.2017.

Данас: 205
Два дана: 505
Недељно: 2381
Месечно: 11885
Годишње: 28341
Укупно: 391454

Највише посета
25.8.2018 2485
НЕ ЗАБОРАВИМО ХЕРОЈЕ!


Слађана Станковић


Браћа Милић


Јунак са Кошара: Душан Костић из Кленка


Херој Вељко Раденовић (1955-2012)


Бошко Лемић би дао и последњу кап крви за отаџбинуНЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

7. новембар 2017.


Слађана Станковић


ЈЕДИНА НИШЛИЈКА КОЈА ЈЕ РАТОВАЛА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ


Прва жена добровољац у србској војсци погинула је на Косову 5. јуна 1999, помажући рањеним саборцима. Четрнаест година касније Ниш се одужио једној од најхрабријих становница. Мртве не заборавите, живе браниоце Отаџбине поштујте, порука је свим Србима ма где да живе широм света и у Србији. Било је још храбрих Србкиња, попут Љиљане Жикић која је такође погинула на Косову и Метохији, и овим путем позивамо све читаоце да нам пошаљу своје приче о храбрим борцима за србство и Отаџбину, да их објавимо.


Понос Станковића и Нишија: Слађана Станковић

Једна од улица у Нишу убудуће ће носити име Слађане Станковић (34), која је као добровољац отишла у рат на Космет, где је погинула 5. јуна 1999. године. На овај начин Слађани се одужио њен град, а отаџбина коју је бранила постхумно јој је доделила орден заслуга у области одбране и безбедности.

Слађанина животна прича, како каже њена сестра Весна, сведочанство је о љубави, храбрости и хуманости какве умеју да покажу само ретки људи, јер се ова девојка латила пушке првог дана рата, док су се многе Нишлије скривале, страхујући од мобилизације.
- Станковићи су у сваки рат слали неког свога, али Слађана је била прва девојка која је узела оружје у руке. Нико није слутио шта јој је у глави док 24. марта у кућу није ушла у униформи и казала: “Идем у рат”.

Отац је покушао да је одврати, рекао јој је: “Слађана, знаш ли ти шта је рат?! То није кафић, тамо се гине!”, али је то није поколебало. Први пут се јавила после месец дана, казала да има радосне вести, венчала се с руским добровољцем Јуријем Осиповским, и то у манастиру Светих Архангела у Призрену. Кум јој је био њен старешина Божидар Делић – каже за Телеграф Слађанина сестра Весна Станковић, па наставља:АЛБАНСКИ ЛЕКАР НИЈЕ ХТЕО ДА ЈЕ ПРИМИ

- Обећала је да ће с мужем доћи кући 2. јуна 1999. али сам касније сазнала да се с неким борцем заменила, па је он уместо ње тада отишао на одсуство. Тог 5. јуна санитетским возилом извлачила је рањенике код села Планеја, када их је погодила минобацачка граната с територије Албаније. Како сам касније чула, била је тешко рањена, али жива.

Руси су је на рукама донели до болнице у Призрену, а прича се да неки доктор Албанац није хтео ни да је прими. Можда би остала жива да је на време стигла до лекара, да је хеликоптером упућена у болницу, али није имала шансу.

Породица ове јунакиње није била обавештена о погибији, већ је за њену смрт сазнала случајно.
- Телефоном нас је позвала једна њена пријатељица да нас пита када ћемо је сахранити. Шокирали смо се, одмах смо отишли у Дом војске да питамо шта је с њом. Казали су нам да је грешка, да идемо кући, да ће нас обавестити о томе где је она. Још нисмо ни дошли до стана, када су нас сустигли и казали да су је дотерали у Војну болницу и да идемо да је препознамо – присећа се Весна Слађанине смрти.

Како каже, најтеже јој је било када је видела три пара одбачених војничких цокула у дворишту, од којих су једне биле Слађанине.
- Њено тело нам је предато у металном ковчегу. На сахрану је дошао супруг Јуриј и не знам колико Руса, читаво двориште је било пуно њихових возила. Јуриј је био потпуно скрхан, отишао је до града и купио јој венчаницу розе боје, коју је обожавала, и венчић за косу. Све је то ставио у њен ковчег. Био је с нама док јој нисмо одржали шестомесечни помен, а онда је отишао, чула сам да сада ради при некој међународној организацији на Косову – каже ожалошћена сестра.

Коментаришући одлуку да се једна улица у Нишу назове именом њене сестре, Весна истиче да је због тога поносна, али да је она заслужила
више.
- Предлог да се то уради потекао је од Удружења бораца, али за Слађану је могло да се уради и више. Три године смо скупљали новац да јој подигнемо споменик, и то смо урадили без ичије помоћи. Слађана је дала за ову земљу највредније што је имала и није заслужила да је само ми памтимо. Требало би да је се сећају сви који су овде остали док се она за њих борила – каже Весна.ПРЕДОСЕЋАЛА СВОЈУ СМРТ

Након Слађанине смрти, породица је пронашла њен дневник у којем је написала да зна да се с Косова неће жива вратити.
- Предосећала је своју смрт, али је то није поколебало у одлуци да оде. Њени другови су нам причали да је била неустрашива, да би и у време највећих борби успела да се пробије и да борцима донесе храну и лекове. Тако је и страдала, пробијајући се до рањеника – прича Слађанина сестра.

Од туге за ћерком Слађанин отац је убрзо преминуо. Успомену на њу, осим Весне, чува још само њена мајка, која живи у селу Прва Кутина, у кући из које је Слађана кренула у рат.
- Мајка одбија да се врати у Ниш. Окружила се Слађаниним сликама и њеним стварима, јер без обзира на четрнаест година од њене смрти, никако не може да је прежали – каже Весна.Извор: Телеграф
26.03.2013.

Посећено је: 1549  пута
Број гласова: 14
Просек: 4,66

Tags:
HEROJI
JUNACI
1999
KOSOVO
METOHIJA
KOSMET
GRAD NIS
SLADJANA STANKOVIC
BITKA NA PASTRIKU
PLANEJA
SEH MAHALA
RUSKA SNAJKA
HEROINA


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Београдска промоција књиге "Зов карауле" 8. јуна 2017

Херој Вељко Раденовић (1955-2012)

Кратка прича о руском добровољцу из деведесетих Алберту Андиеву

Видомир Шалипур Муња

Јунацима са Паштрика

Јуначка поема: Бој на Косову

Историја града Пећи

АРХИВА ВЕСТИ


Матија Бећковић, 2014. год.
"Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто нам га онда отимају? Ако већ могу да нам отму, зашто се још устручавају?"


Кнез Лазар 1389. год
"Боље да нас унуци мртве памте, нег да нас синови живе забораве.
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним!..."


Милош Обилић, 1389. год
"Нека од данас зна ко није знао да Србија није ћилим из Ушака, да Косово није свилени јастук из Бруса. Да Срби знају за нешто скупље од главе... Србија није шака пирича коју може да позоба свака врана коју донесе ветар."


Потурица Мустафа, 1389. год
"Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, онда потурица мора до рамена..."


Кнегиња Милица, 1389. год
"Лазар није погинуо на Косову зато да се отимамо око његове круне. Него је погинуо да опстанемо окупљени као људи, као Срби око његове главе...
Србију на Косову нису победили Турци. Победиле су је њене војводине, и њене кнежевине."


Пророк  Теофан, 1389. год
"Што се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута до пута на Косово или са Косова..."


Мусић Стеван, 1389. год
"Ко је Србин и србскога рода, И од србске крви и колена, А не дош’о на бој на Косово: Не имао од срца порода, Ни мушкога, ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, Рујно вино, ни шеница бела! Рђом кап’о, док му је колена!"