У Лазаревцу одржан парастос и отворена улица за Сашу Иванковића у насељу Расадник 16.04.2022 - www.gazimestan.rs

17. април 2022.


У ЛАЗАРЕВЦУ ОДРЖАН ПАРАСТОС И ОТВОРЕНА УЛИЦА ЗА САШУ ИВАНКОВИЋА У НАСЕЉУ РАСАДНИК 16.04.2022


Одржавањем парастоса у Новом Медошевцу код Лазаревца обележено је 23 године од погибије Саше Иванквоића, који је 16. априла 1999. дао свој живот на Кошарама испод планинског венца Проклетије. Иванковић је тада био на редовном одслужењу војног рока. Дуго година његово тело није пронађено, а он се водио као нестало лице.

Венце на споменик су положили представници Општине Лазаревац, Месне заједнице Вреоци, пријатељи, рођаци и бројна удружења. Управо је МЗ Вреоци покренула иницијативу да се једна улица у насељу Расадник додели Саши Иванковићу.

Бој на Кошарама је битка током НАТО агресије, када је покренута копнена инвазија Окупаторске Војске Косова потпомогнута са страним плаћеницима и Војском Републике Албаније. За два и по месеца колико су трајале крваве борбе подно Јуничких планина преко 100 војника је дало свој живот за одбрану своје земље.

Жестоки сукоби су трајали све до средине јуна 1999. када су југославенске снаге повучене у складу са Војно-техничким уговором у Куманову, односно Савет Безбедности УН је донео резолуцију бр. 1244, по којој у јужну србску покрајину долазе међународне снаге КФОР и УНМИК.

Код Рударске чесме, на платоу у Лазаревцу је прошле године осликан и мурал, а ове године се на том месту обратио историчар Милан Бојић. Он је поручио да наш народ, а посебно Лазаревчани неће никада заборавити Сашу и све друге хероје наше земље.

Мало касније у парохијском дому Храма Св. Димитрија је одржана промоције Бојићеве књиге "Кошаре - нови Косовски бој", у којој су описане стварне приче и подвизи младића од 18-24 године што су бранили државну границу код Ђаковице.

Посећено је: 1045  пута
Број гласова: 10
Просек: 5,00

Tags:
OPSTINA LAZAREVAC
SASA IVANKOVIC
BOJ NA KOSARAMA
APRIL 1999
VREOCI RASADNIK
RUDARSKA CESMA
VOJSKA JUGOSLAVIJE
PRISTINSKI KORPUS
125. BRIGADA
KOSOVO METOHIJA
VENAC PROKLETIJE
JUNICKE PLANINE
JUNACI HEROJI


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Кошaрe симбол хeроизмa - 22 године касније

Ослобођење Приштине 1912. године

Христос Кошаре Воскресе

Кошaрe симбол хeроизмa - 22 године касније

Поема: Битка на Кошарама

Сjeћaњe нa jунaкa Прeдрaгa Пeђу Лeовцa: Људe ћe увиjeк спajaти људскост

Битка на Кошарама 1999. године: Исповести и сведочења