Зочиште - www.gazimestan.rs
Статистика посета
од 07.11.2017.

Данас: 236
Два дана: 648
Недељно: 3231
Месечно: 17619
Годишње: 55517
Укупно: 418630

Највише посета
25.8.2018 2485
НЕ ЗАБОРАВИМО ХЕРОЈЕ!


Милош Ћирковић


Срђан Кошанин


Браћа Милић


Љиљана Жикић


Херој Вељко Раденовић (1955-2012)НЕ ЗАБОРАВИМО МУЧЕНИКЕ!

14. новембар 2017.


Зочиште


Манастир Зочиште или Манастир Светих врача Козме и Дамјана, налази се на Косову и Метохији, у месту Зочиште, свега 5 км југоисточно од Ораховца и пар километара југоисточно од Велике Хоче. Село и манастир су добили име по извору лековите воде за очи.

Манастир Зочиште припада Рашко-призренској епархији Србске Православне Цркве и евидентирано је непокретно културно добро од изузетног значаја Републике Србије.Манастир је саграђен у 14. веку, у време владавине династије Немањића, на остацима старе византијске светиње, али је његов ктитор непознат. У последњим истраживањима, на месту данашњег храма су пронађени ранохришћански надгробни споменици чак из 4. века, као и керамика из 3. и 4. века. Први писани помен манастира је у даровној повеље Стефана Дечанског из 1327. године. Најстарије очуване фреске у цркви, која потиче из периода оснивања, су из 14. века. Манастир је поседовао минеј из 15. века, који се чувао Народној библиотици , уништеној 6. априла 1941. године, приликом бомбардовања немачке авијације.

После рата на Космету, током обнове, испод разрушеног манастира је 1999. године пронађена икона светих врача из 14. века, поломљена на два дела: на једном се налазио Св. Козма, а на другом Св. Дамјан. Рестаурирана икона поново је постављена у храму и верује се да има исцелитељске моћи.Манастирска црква је подигнута као једнобродна засведена грађевина са тространом апсидом на истоку и нешто широм и вишом припратом зидана је неправилним тесаницима. На зидовима цркве делимично је био сачуван живопис високих стилских квалитета, који се различито датује. У манастиру се чувала збирка вредних икона и других црквених предмета.

У септембру 1999. године Цркву Св. Врача Кузмана и Дамјана, након доласка немачких снага КФОР-а, припадници албанске ОВК су минирали, а приликом експлозије уништене су многе вредне фреске, иконе и други предмети, као и србско гробље и околне куће мештана. Монаси су евакуисани у последњем тренутку.


Црква је обновљена у октобру 2004. године. За изградњу је коришћен камен старе цркве и нова је скоро идентична порушеној. Сада су црква и посед у специјалној заштићеној зони, ограђеној бодљикавом жицом, коју је поставио КФОР. У манастиру се налазе мошти светитеља Козме и Дамјана.

Како у Зочишту нема више Срба, манастир најчешће посећују мештани околне Велике Хоче и Ораховца и странци, а према моштима светитеља поштовање гаје и локални, али и Албанци из других крајева, због веровања у исцељење болести, а неки од њих и због гриже савести после учествовања у рушењу манастира...

Посећено је: 1736  пута
Број гласова: 9
Просек: 4,50

Tags:
PRAVOSLAVLJE
SVETINJE
CRKVA
SPC
MANASTIR
ZOCISTE


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

У Високим Дечанима нашао сам изгубљеног себе

Ако си Србин, посети Космет

За ким не звоне звона

Обновимо манастр Брњак код Зубиног Потока

Високи Дечани

Грачаница

Фењеруша

АРХИВА ВЕСТИ


Матија Бећковић, 2014. год.
"Ако Косово није наше, зашто онда од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто нам га онда отимају? Ако већ могу да нам отму, зашто се још устручавају?"


Кнез Лазар 1389. год
"Боље да нас унуци мртве памте, нег да нас синови живе забораве.
Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика ми сила прети, већ по томе колику светињу браним!..."


Милош Обилић, 1389. год
"Нека од данас зна ко није знао да Србија није ћилим из Ушака, да Косово није свилени јастук из Бруса. Да Срби знају за нешто скупље од главе... Србија није шака пирича коју може да позоба свака врана коју донесе ветар."


Потурица Мустафа, 1389. год
"Потурици нико не верује. Ако је Турчин крвав до лаката, онда потурица мора до рамена..."


Кнегиња Милица, 1389. год
"Лазар није погинуо на Косову зато да се отимамо око његове круне. Него је погинуо да опстанемо окупљени као људи, као Срби око његове главе...
Србију на Косову нису победили Турци. Победиле су је њене војводине, и њене кнежевине."


Пророк  Теофан, 1389. год
"Што се чудиш, сваки ће те правац тамо одвести. Данас у Србији нема другог пута до пута на Косово или са Косова..."


Мусић Стеван, 1389. год
"Ко је Србин и србскога рода, И од србске крви и колена, А не дош’о на бој на Косово: Не имао од срца порода, Ни мушкога, ни девојачкога! Од руке му ништа не родило, Рујно вино, ни шеница бела! Рђом кап’о, док му је колена!"