Зов карауле - www.gazimestan.rs

4. новембар 2017.


ЗОВ КАРАУЛЕ


Роман "Зов карауле" је ауторско дело Ненада Милкића, у коме се говори о малој караули "Кошаре" на граници према Албанији где су у периоду 1998-1999 водиле жестоке борбе србских снага безбедности и албанских терориста, потпомогнуте Војском Републике Албаније и страним плаћеницима.

Овај роман је заснован на истинитом догађају, а настао је од исповести бивших припадника 53. гранични батаљон Војске СР Југославије, као и новинара Михаила Меденице, првог Србина који је после рата дошао до те карауле.

Ова књига је буквално узнемирила духове на Балкану када је објављена 2016. године, као наставак такође Милкићевог романа "Последња стража".

У "Зову карауле" аутор је наставио да прати живот србских ратника на караули, као и погибије неких војника (капетана 1. класе Крунослава Иванковића, Предрага Леовца, Драгана Милићевића Шумара и др.)...

Ову караулу је иначе бранило у најтежем удару на Васкрс 1999. године, само 110 војника СР Југсолавије, а нападнута је са преко 1.500 терориста ОВК, регуларних војника Републике Албаније, амерчких и британских специјалаца и др.

Више од херојства је било то што су ти младићи издржали, без повлачења више од три месеца, често без хране и довољно муниције. Страх од смрти није ни постојао, они су знали да чувају србску нејач иза себе.

Како хероји Кошара немају адекватан споменик у Србији, ова књига представља управо то - споменик тј. сећање на јунаке са Кошара.

 

Промиоција романа "Зов карауле" је одржано у више градова Србије, Црне Горе и Републике Србске током 2016-2017. Извештај са београдске промоције можете прочитати ОВДЕ.

 

Књигу можете да купите директно код аутора путем формулара ОВДЕ.

 

Слика са промоције у Београду...

 

Посећено је: 3149  пута
Број гласова: 0
Просек: 0,00

Tags:
KOSARE
NENAD MILKIC
ZOV KARAULE
KNJIGE
VODNIK PLAMEN
KRUNOSLAV IVANKOVIC
IVAN VASOJEVIC
JAGUAR
PROKLETIJE
JUNICKE PLANINE
CICIBAN
IVAN DRAZIC
HEROJI
JUNACI
1998
1999
VOJSKA JUGOSLAVIJE
OPERACIJA STRELA
KOPNENA INVAZIJA
NATO
OVK


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Кошaрe симбол хeроизмa - 22 године касније

Београдска промоција књиге "Зов карауле" 8. јуна 2017

Ратне приче са Кошара

Ода захвалности Предрагу Пеђи Леовцу

У Звечану обележена 20. годишњица бомбардовања Србије

Косово је душа Србинова

Најава: Откривање мурала Александру Кисину у Гајдобри 24.10.2020