Битка на Кошарама 1999. године: Исповести и сведочења - www.gazimestan.rs

9. април 2021.


БИТКА НА КОШАРАМА 1999. ГОДИНЕ: ИСПОВЕСТИ И СВЕДОЧЕЊА


Борбе на Косову и Метохији између Војске СР Југославије и Полиције Републике Србије са шиптарским теористичким бандама из Окупаторске Војске Косова готово да никада нису ни престајале, јер циљ албанских сепаратиста је било одвајање јужне србске покрајине и припајање Републици Албанији.

Они су у тој идеји имали деценијама подршку западне хемисфере, али и муслиманског света.

У пролеће 1998. године је ситуација постала више него озбиљна па тако се интензитет упада албанских кријумчара оружја појачавао из дана у дан, а то је допринело јачању њихових теористичких акција и бројности.

У међувремену на КиМ долазе америчко-енглески шпијуни прерушени у мисију ОЕБС-а, са циљем осматрања наших војно-полицијских снага и убацивања локатора.

Крајем марта 1999. године званично се укључује и НАТО пакт агресијом на нашу отаџбину и бомбардује војне, али и цивилне циљеве. Поред тога 9. априла те године на православни Велики петак отпочиње и копнена инвазија у општини Ђаковица, изнад села Батуша код карауле Кошаре, подно Јуничких планина.


На Хелмкаст каналу снимљено је неколико емисија које говоре управо о том боју који многи сматрају једном од најкрвавијих и најтежих битака током деведесетих година 20. века.Генерал Драган Живановић, командант 125. моторизоване бригаде из Косовске Митровице гостовао је 10. априла 2019. године. Ова јединица је после рата понела титулу херојска.

 

Војник Мирослав Вишњић, припадник 5. батаљона Војне полиције за специјалне намене из Прве армијске области. Ова мала јединица је имала задатак дубинско обезбеђење границе, односно да смањи притисак агресора у зони карауле Кошаре.

 

Потпоручник Петар Мишић, командант оклопне чете која је из 52. артиљеријско-ракетне бригаде била придодата у 125. мтбр у оквиру 3. тактичке групе. На Кошарама је изгубио десну потколеницу.

 

Официр Душко Шљиванчанин, командант 53. граничног батаљона у Приштинском корпусу у чијој зони одговорности се налазила караула Кошаре. Он је са својим војницима граничарима примио тај први најжешћи удар копнене инвазије албанских терориста ОВК, Војске Републике Албаније, страних плаћеника и НАТО специјалаца.

 Ово су емисије снимљене у едукативне сврхе, да их поколења гледају јер су их причали директни учесници, односно очевици догађаја. Прича је приказана из угла генерала, официра, војника... тако да гледаоци могу да стекну утисак како је изгледала та чувена битка подно планинског венца на Проклетијама.

Посећено је: 2455  пута
Број гласова: 10
Просек: 5,00

Tags:
BOJ NA KOSARAMA
KOSOVO METOHIJA
DEVEDESETE GODINE
PROLECE 1999
NATO AGRESIJA
MILOSRDNI ANDJEO
KOPNENA INVAZIJA
125. MOT. BRIGADA
72. SPECIJALNA
63. PADOBRANSKA
IVAN VASOJEVIC
NIKOLA POPOVIC
DUSKO SLJIVANCANIN
MIROSLAV VISNJIC
PETI BATALJON
VOJNA POLICIJA
PETAR MISIC
52. ART. RAKETNA
DRAGAN ZIVANOVIC


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ:

Прича Петра Мишића, потпоручника Војске Југославије о три БОВ-а на Кошарама

Најава: Свечана академија о Кошарама у Каћу 20. априла 2023

Сjeћaњe нa jунaкa Прeдрaгa Пeђу Лeовцa: Људe ћe увиjeк спajaти људскост

Авантуре рањеног потпуковника Младена Божића

Даница Никић-Црногорчевић

Прича Петра Мишића, потпоручника Војске Југославије о три БОВ-а на Кошарама

Најава: Свечана академија о Кошарама у Каћу 20. априла 2023